Spago Nanomedical meddelade i slutet av förra året att man tänker genomföra en fullt säkerställd företrädesemission på 59,1 miljoner kronor. Villkoren i nyemissionen är 1:4, vilket innebär att fyra befintliga aktier ger rätt att teckna en ny aktie till teckningskurs 7,50 kronor per aktie. Teckningsperioden har inletts och pågår fram till den 19 februari.
Analyshuset Redeye beskrev nyemissionen som något förvånande men positiv.
"De kliniska interimsdata vi fick från vårt andra projekt med SpagoPix pekade på att vår plattformsteknologi fungerar så som vi har sagt. Då är det naturligt att accelerera Tumorad så fort vi kan mot kliniska studier. Vi tror att om Tumorad lyckas har vi något helt nytt på marknaden som dels kan vara värdefullt för patienterna men även för bolaget och våra aktieägare", säger Spago Nanomedical-chefen.
"Nu var vi ett läge där vi hade positiva data och marknaden var gynnsam. Då valde vi att göra en offensiv kapitalanskaffning snarare än att vänta på tillfällen när vi måste ta in pengar", resonerar Hansen.
Tumorad är en så kallad radionuklidterapi, vilket innebär att nanopartiklar laddas med radioaktiva isotoper och ger därmed möjlighet till invärtes strålterapi mot cancer.
Det rör sig om ett framväxande fält som används mot allt fler tumörtyper.
"För det första vet vi att radioaktivitet fungerar. Svårigheten att har varit att komma åt metastaserande cancer inne i kroppen. Nu börjar nya radionuklidterapier komma in på marknaden. En fördel jag vill lyfta fram är att de kompletterar antikroppsbehandlingarna väldigt väl, och de kan rentav öppna upp för ännu bättre effekt hos den typen av läkemedel", resonerar vd:n.
Det påpekas att det har skett flera stora affärer på detta område under de senaste åren där de största läkemedelsbolagen har varit inblandade.
Tumorad siktar in sig på solida tumörer, vilket utgör ett stort terapeutiskt område med många underindikationer.
"En av fördelarna med den här typen av terapi som Tumorad representerar är att den inte är nödvändigtvis låst till en specifik tumörtyp, på samma sätt som en antikropp kan vara. Här går vi efter fysiologiska fenomen i tumörtillväxten och det är inte specifikt för en viss tumörtyp", förklarar vd:n.
I slutändan handlar det om att Spago Nanomedical ser att Tumorad kan potentiellt uppfylla ett stort medicinskt behov.
"Hur man än vrider och vänder på det så är det många som dör av cancer, trots att stora framsteg har gjorts under de senaste 10-20 åren. Vill man komma vidare krävs det nog lite nya grepp och kanske då att att komplettera med nya behandlingar för att få en bättre effekt", säger vd:n.
Tumorad skiljer sig från den andra viktiga tillgången SpagoPix i ett antal viktiga avseenden. Framförallt studiedesignerna för att nå marknaden ser olika ut, där Tumorad reflekterar ett mer traditionellt läkemedelsprojekt. Bolagets patenterade plattform av polymera nanopartiklar ligger dock till grund för båda projekten.
"Sedan finns det en annan likhet, nämligen att vi kommer också kunna använda avbildning i i Tumorad-projektet, exempel för att exempelvis välja ut patienter för behandling. Det är en fördel med att jobba med radioaktiva substanser - radioaktivitet lämpar sig väldigt väl för avbildning. Det betyder att man kan dra ned risken i den kliniska utvecklingen", upplyser vd:n.
Efter den långa utvecklingen av SpagoPix-projektet känner man sig bekväma med avbildning genom magnetresonanstomografi (MR).
Även om hela nyemissionslikviden ska användas för att finansiera utvecklingen av Tumorad är SpagoPix-projektet högaktuellt. Bolaget uttryckte i november att den kliniska fas 1-studien SPAGOPIX-01, som pågått sedan 2019, kan slutföras inom rimlig tid med nuvarande centra.
Ambitionen har alltid varit att hitta en samarbetspartner för SpagoPix i tidig klinisk fas efter att kliniskt konceptbevis erhållits.
"Man kan säga att det är där vi är idag. Nu har vi interimsdata som visar att SpagoPix faktiskt fungerar i bröstcancertumörer. Som grädde på moset får vi också väldigt fina bilder i bukspottskörteln (pankreas). Jag tycker definitivt att det är läge att ta upp den typen av diskussioner", säger bolagschefen och fortsätter med intressenter på marknaden:
"Vi tror att det är någon av de större etablerade spelarna som behöver fylla sin pipeline och ser en unik möjlighet i SpagoPix. Det finns inga tumörselektiva kontrastmedel för MR idag, och då är det naturligt att en större aktör tar det under sina vingar och inkorporerar det i sin portfölj."
Det är ett tämligen begränsat antal bolag inom detta fält så Spago Nanomedical har ganska bra koll på allihopa, menar Hansen.