Bildkälla: Stockfoto

Evli Finland Småbolag minskade 9,9 procent i september - flera orosmoln fick aktiemarknader att falla

Fonden Evli Finland Småbolag minskade 9,9 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 9,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 25,2 procent och är därmed bättre än index som har ökat 18,8 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Janne Kujala.

Inledningsvis skriver förvaltaren att flera orosmoln fick aktiemarknader att sjunka under september. Bland de faktorer som oroade investerare fanns problemen kring den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande, kraftigt stigande energipriser, FED som uppvisade ett allt mer hökaktigt beteende, stigade obligationsräntor och vinstvarningar på grund av problem i leveranskedjor.

Vidare skriver förvaltaren att finska aktier sjönk något mer än breda amerikanska och europeiska index. Samtidigt var nedgången för finska små och medelstora bolag ännu större vilket hade en ytterligare negativ effekt på fonden.

Gällande fondens avkastning relativt sitt jämförelseindex skriver förvaltaren att den investering som missgynnat fonden mest var övervikten i Talenom och en undervikt i Orion. De främsta bidragsgivarna under månaden var en övervikt i Noho samt en undervikt i Huhtamäki.

Fonden har under månaden reducerat sitt innehav i Consti samt ökat sitt innehav i Eezy. Samtidigt har man tagit in Modulight i portföljen.

Det största innehavet i fonden var vid månadsskiftet QT Group med en portföljvikt på cirka 8,5 procent. Även Talenom och Metsä Board vägde tungt med cirka 6,1 respektive 4,9 procent.

Evli Finland Småbolag, %september, 2021
Fond MM, förändring i procent-9,9
Index MM, förändring i procent-9,2
Fond i år, förändring i procent25,2
Index i år, förändring i procent18,8
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER