"Gissningsvis beror detta på att flertalet av investment grade-bolagen är listade storbolag som varit i blackout inför rapportperioden samtidigt som flertalet high yield-bolag rapporterar i den senare delen av perioden", skriver förvaltarna.
Vidare vill förvaltarna rikta om sitt fokus från den minskande finansiella risken som skrivits mycket om i takt med en ökad vilja från banker och obligationsmarknad att låna ut pengar till svenska fastighetsbolag. Istället vill man rikta fokus mot det operationella och bolagens utmaningar i en svagare konjunktur.
"Under månaden började det spekuleras i huruvida Ericsson är på väg att lämna sitt huvudkontor i stockholmsförorten Kista på grund av en alltmer otrygg miljö i närområdet. Hyresvärden i detta fall, Corem, var hastigt ute och dementerade att det pågick några sådana diskussioner med Ericsson."
Förvaltarna hänvisar till en rapport från Cushman & Wakefield som visar att 36 procent av alla kontorsytor i Kista står tomma. Enligt tidningen Fastighetsvärlden skulle den siffran öka till 65 procent om Ericsson lämnade området, skriver förvaltarna.
I USA har räntorna stigit på obligationsmarknaden under månaden. Den amerikanska tioåringen steg med ungefär 60 baspunkter, vilket delvis kan förklaras av framskjutna förväntningar på räntesänkningar. En annan anledning beskrivs vara ökade risker i amerikanska statsobligationer.
"Mycket av detta är antagligen relaterat till inflationsutsikterna samt den expansiva finanspolitik som Trump vill föra om han blir vald till president. Politiken innebär en ökad skuldsättning för USA, det vill säga, ett ökat utbud av statsobligationer och frågan är hur mycket marknaden kan ta emot."
Fondens förräntningstakt låg vid månadsskiftet på ungefär 7,3 procent innan avgifter, medan kreditdurationen uppgick till cirka 2,6 år och räntedurationen till 0,63 år.
Strand Företagsobligationsfond, % | oktober, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | 0,94 |
Index MM, förändring i procent | -0,03 |
Fond i år, förändring i procent | 11,13 |