Bildkälla: Stockfoto

Elementa minskade 2,17 procent under Q3 – ser möjligheter bland småbolagen

Elementa genererade en avkastning om minus 2,17 procent, efter kostnader och avgifter, under det tredje kvartalet. Sedan starten den 5 mars 2015 har fonden stigit 80,34 procent vilket motsvarar en genomsnittlig årsavkastning om 6,35 procent. Det framgår av en kvartalsrapport från förvaltaren Marcus Wahlberg.

Under kvartalet bidrog fondens långa exponering positivt och bland de mest positiva bidragsgivarna fanns Admicom, Raysearch, Ambea och Consti. Samtidigt bidrog fondens korta exponeringen negativt, där Nepa, Afry och GN Store Nord tyngde avkastningen. Dessutom bidrog valutaexponeringen marginellt negativt.

"Raysearch har kommit med sin Q2- och Q3-rapport. Utvecklingen fortsätter åt rätt håll och bättre än så. Ska dock tilläggas att stora ordrar påverkar olika mycket olika kvartal så man ska titta på trenden årsvis istället för kvartalsvis, även om befintlig kundbas ger mer och mer stabilitet i tillväxten", skriver förvaltaren.

Förvaltaren skriver att stora aktieindex är på rekordhöga nivåer just nu och att värderingarna generellt är höga, där även cykliska bolag på vissa håll värderas till 30-40 gånger ev/ebita.

"Med det sagt så råder ingen bubbelkänsla likt år 2021 och en inflationistisk miljö (allt annat lika) gynnar ju de ledande storföretagen som kan kompensera och mer därtill genom att höja priserna. De påverkas inte heller i lika stor grad av högre ränta."

Det tilläggs att det samtidigt finns risk för bubbla när det kommer till Nvidia och att mängden kapital i bolaget möjligtvis skulle räcka för att knäcka en hel aktiemarknad, enligt förvaltaren.

Många småbolag beskrivs tvärtom befinna sig i motvind, vilket skapar intressanta investeringsmöjligheter på några års sikt, skriver förvaltaren.

"Värderingsnivåerna jämfört med stora bolag är låga enligt många datapunkter. Som vanligt gäller att välja affärsmodeller som är vinstgivande (åtminstone över tid) och akta sig för hög skuldsättning utan kassaflöden samt förhoppningar."

Fonden har tagit några nya innehav, där Kinnevik är ett av dem. Fonden har tidigare blankat aktien, men beskrivs nu vara intressant med tanke på att den är starkt ogillad och lågt värderad. Förvaltarna lyfter att marknaden värderar Kinneviks portfölj till 9 miljarder, samtidigt som bolaget själv värderar den till 26 miljarder.

"Vi ser en kortsiktig uppsida på cirka 40 procent allt annat lika. Skulle det komma någon form av positiv nyhet från bolaget, försäljning av innehav till bokfört värde eller högre och/eller återköpsprogram så borde aktien kunna stiga mer än så."

Fondens bruttoexponering var 134,6 procent och nettoexponeringen 89,3 procent vid det fjärde kvartalets ingång.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER