Året beskrivs delvis ha präglats av det amerikanska presidentvalet, vars utfall kan förklara den senaste tidens starka uppgångar. Samtidigt har ekonomin påverkats mindre av geopolitiska faktorer, skriver Håkansson och van Berlekom, och hänvisar till det lägre oljepriset.
Vidare skriver de att inflationen fallit till centralbankernas mål på 2 procent, och att lägre räntor förbättrar köpkraften och stödjer både konsumenter och industribolag som sett svag orderingång. IMF förutspår en tillväxt på 2,2 procent för USA och 1,2 procent för Eurozonen under 2025.
I USA finns samtidigt risk för högre inflation till följd av tillträdande president Donald Trumps tillväxtorienterade politik och möjliga tariffer, medan Europa brottas med låg tillväxt och svag produktivitetsutveckling som tynger företagens lönsamhet. Norden beskrivs sticka ut positivt med mer dynamiska och öppna ekonomier, vilket mildrar de ekonomiska utmaningarna.
"Vi förväntar oss att 2025 kommer att präglas av två centrala faktorer, dels tillväxt i närtid, dels hur en normalisering av lönsamhet och marginaler kommer att falla ut. De flaskhalsar som uppstod i ekonomin till följd av pandemin och störningar i varuförsörjningen är nu historia."
Det tilläggs att tillväxt och lönsamhet förväntas vara centrala drivkrafter framöver, där företag med starka marginaler och tillväxtutsikter får högre värderingar.
Håkansson och van Berlekom skriver vidare att prissättningen på företagsobligationer har normaliserats mellan sektorer och att kreditspreadarna indikerar samma prissättning, oavsett industri, inför 2025. Samtidigt beskrivs förväntningarna på vinst per aktie se olika ut mellan sektorerna, där energiförsörjning, material och telekommunikation ser ut att ge högre vinster än bilindustrin och IT.
"Handelskrig med tullar kan få konsekvenser som idag är svåra att prognostisera, men vi kan konstatera att många av Sveriges storbolag redan har etablerat fabriker i USA. Detta gör dem sannolikt mer motståndskraftiga för direkta effekter av amerikanska tullar jämfört med företag från flera andra länder."
Den svaga makromiljön i Europa är fortsatt ett faktum, men Norden står ut med bättre tillväxtutsikter.
"Vi tror att vi under nästa år kommer att se fler företagsaffärer som ett sätt för bolag att växa och nå skalfördelar. En makromiljö med egenskaper som är begränsande är utifrån ett kreditperspektiv snarast positivt."
Inför 2025 föredras också obligationer med kort till medellång löptid och hög kreditkvalitet, där stabila bolag med synliga vinster och marginaler erbjuder de bästa investeringsmöjligheterna.