Bildkälla: Stockfoto

Privatspararna fortsatte nettoköpa aktier i augusti - Investor, SBB och Sinch mest populära

De svenska småspararna fortsatte under augusti att nettoköpa aktier för åttonde månaden i rad, trots den sämsta augustimånaden sedan 2011. Månadens köplista toppas av Investor, följt av SBB B och Sinch, visar färsk statistik från nätmäklaren Avanza.

”Närmare varannan köpkrona under augusti går till en välkänd trio som samtliga dessutom ökar antal ägare hos Avanza. En bidragande faktor kan tänkas vara det faktum att de underpresterat börsen under månaden samtidigt som de har en cementerad plats i mångas portföljer. Ett klassiskt bottenfiske i välkända bolag”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Privatspararna gjorde 289 700 affärer per dag i augusti, vilket är 28 procent mindre än samma period förra året, men en ökning med 5 procent gentemot föregående månad. Hos Avanza var antalet affärer 218 100, ned 29 procent mot året innan men upp 5 procent mot juli.

De mest sålda aktierna under månaden var Swedish Match, Karo Pharma och CTT Systems.

”Budaktuella Swedish Match ruvar på säljtoppen för andra månaden i rad. Inte särdeles förvånande med tanke på att det är ett bolag med många ägare och där acceptfristen för budet dessutom förlängts. Sedan budet från Philips Morris i maj har var tredje aktieägare hos Avanza valt att sälja över börsen för att stuva om i portföljen. Även Karo Pharma har uppvaktats med bud från storägaren Karo Intressenter”, kommenterar Nicklas Andersson.

KöperSäljer
Investor BSwedish Match
SBB BKaro Pharma
SinchCTT Systems
H&MApple
StorskogenMillicom
Calliditas TherapeuticsAlibaba
CastellumEricsson B
SandvikSAAB B
Bed Bath & BeyondGameStop
Stenhus FastigheterBeijer Ref B
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER