SHB tror USA går in i recession och Sveriges återhämtning dröjer (uppdatering)
Bildkälla: gary yim / Shutterstock.com

SHB tror USA går in i recession och Sveriges återhämtning dröjer (uppdatering)

(fyller på med mer information)

Handelsbanken tror att den amerikanska ekonomin kommer att gå in i en recession till följd av landets nya tullar mot omvärlden. Dessa bedöms även försena återhämtningen för den svenska ekonomin, framgår det av en konjunkturuppdatering.

SHB förväntar sig att förhandlingar kommer att leda till en gradvis partiell nedtrappning under 2025, men att tullnivåerna ligger kvar betydligt högre än innan. De högre tullarna bedöms slå direkt mot den svenska exporten, samtidigt som den aggregerade effekten på svensk BNP av tullarna blir begränsad.

"Men en svagare global tillväxt kommer också att dämpa efterfrågan på svenska exportvaror. Svagare tillväxtutsikter och finansiell turbulens leder till att hushållen blir mer försiktiga och att återhämtningen i konsumtionen skjuts på framtiden, i både Sverige och omvärlden. Även företagens investeringar dämpas av den ökade osäkerheten och svagare tillväxtutsikter", skriver Handelsbanken.

Sammantaget bedöms den svenska BNP-tillväxten landa på 1,4 procent 2025 och 1,8 procent 2026, att jämföra med den senaste prognosen i januari som låg på 1,9 procent för 2025 och 2,7 procent för 2026.

Riksbanken väntas sänka räntan i juni, augusti och september i år.

"Riksbanken sänker räntan ner till 1,5 procent i år för att mildra de negativa effekterna på ekonomin och förhindra att den för närvarande höga inflationen i stället blir för låg längre fram. Vi understryker den förhöjda osäkerheten i denna volatila situation med två scenarier som illustrerar att utvecklingen kan ta en annan riktning", skriver banken.

Bankens prognos är att det blir en mild recession i USA och att eskaleringen i handelskonflikten kommer att slå hårt mot BNP tillväxten i hela världen och ger inflationsimpuls, främst i USA.

"För global ekonomi är detta en negativ utbudsstörning, som ger en stagflationistisk effekt med lägre tillväxt också på längre sikt samtidigt som inflationstrycket blir något högre. För Europa, som inte höjer tullarna alls lika mycket, blir dock den negativa efterfrågestörningen, via förlorad export till USA, den dominerande faktorn", heter det.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER