Vissa tror dock att Kina också kan spela en viss roll i det hela, givet att landet har finansierat en stor del av USA:s skulder med obligationsköp.
“Om det är Kina som säljer i protest är det illa. Men om det är marknaden i stort som inte längre ser amerikanska tillgångar som säkra – då har vi ett riktigt stort problem”, säger Folksams chefsekonom Marcus Svedberg i EFN Direkt.
Ränteutvecklingen kan också ses som att marknaden nu istället oroar sig primärt över inflationen och USA:s underskott, snarare än att räntan tappar på rädsla för en lågkonjunktur.
“Är man skyldig resten av världen 122 procent av BNP måste man betala. Det blir dyrare, och det märks. Den amerikanska administrationen vill sänka skatter och samtidigt lägga skattebördan på resten av världen. Ekonomer vet att det inte går ihop, men det är en viktig drivkraft bakom politiken”, säger Svedberg.
Deutsche Bank bedömer att Federal Reserve kommer att behöva gå in för att stabilisera statsobligationsmarknaden ifall de långa räntorna skulle överstiga 5 procent på kort sikt, rapporterar Bloomberg News.
Den amerikanska 10-åringen är just nu på 4,384 procent efter att ha varit strax under 4 procent i fredags.