“Detta skedde trots att svenska korta räntor letat sig allt lägre vilket minskar förräntningstakten. Riksbanken sänkte i september återigen sin styrränta och fler sänkningar väntas vilket kommer till uttryck i låga 2-åriga marknadsräntor och i successivt lägre 3- och 6-månadersräntor”, förklarar förvaltaren.
Förvaltaren skriver att kreditriskexponeringen fortsatt erbjuder viss avkastningspotential, men att krediter blivit dyrare jämfört med fundamentala värden det senaste året. Därför förväntar man sig inte att kreditspreadarna ska ge samma positiva bidrag som under det senaste årets spreadkompression. I september minskade dock kreditspreadarna generellt, även om månaden inleddes med en ökning av spreadarna på grund av svaga amerikanska konjunktursiffror.
På den svenska företagsobligationsmarknaden, där fonden har en stor del av sin direktexponering, var aktiviteten hög med flera emissioner inför kvartalsrapporterna. Efterfrågan från investerare var stark, och fonden tjänade på detta genom ränteintäkter och stigande obligationskurser till följd av sjunkande kreditspreadar.
Förvaltaren nämner även att fondens utländska investeringar i kreditderivat och ETF:er, inklusive exponering mot asiatisk high yield och aktievolatilitet, bidrog positivt.
Fonden är positionerad för att kreditspreadarna förblir stabila eller minskar, men de väntas nu ligga kvar på samma nivå framöver. Trots en ökning i globala betalningsinställelser bland high yield-emittenter, har kreditspreadarna fortsatt minska, vilket gjort krediter dyrare.
Samtidigt är svensk ekonomi i en konjunktursvacka med stigande arbetslöshet och konkurser. Med förväntade styrräntesänkningar har förvaltaren valt att hålla en kort ränteduration, som i slutet av september var 0,1.
Fonden har fortsatt kreditriskexponering med en konservativ fördelning mellan högre kreditvärdiga obligationer och en mindre andel high yield-emittenter. Allokeringen kan komma att justeras beroende på utvecklingen i penningpolitiken och betalningsinställelser globalt. Kreditdurationen låg i slutet av september på 2,6.
Stadshypotek var fondens största emittent vid månadsskiftet, på 12,13 procent. Därefter följer Balder och Fastpartner på 4,05 respektive 4,01 procent.
Aktie-Ansvar Räntestrategi, % | september, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | 0,46 |
Index MM, förändring i procent | 5,45 |