Förvaltarna skriver följande om silverpriset.
"Silver har fortsatt att visa på relativ styrka gentemot guld. Under inledningen av februari månad så steg priset på silver kraftigt uppåt för att sedan backa tillbaka och stänga i princip oförändrat gentemot januari månads stängning. Silverpriset handlas för närvarande kring en ratio om 65:1 gentemot guldpriset som är den starkaste nivån för silver som uppmätts sedan 2014."
Vidare kommenterar Abrahamsson och Strand "silversqueezen" i början av månaden. För en ovan betraktare kan skeendet framstå som en icke-händelse i efterhand. Förvaltarna menar dock på att grundläggande förändringar har skett.
"Många större handlare av fysiskt silver vittnade om motsvarande tio gånger högre försäljningsvolymer och vissa sålde ut 6 månaders lageruppbyggnad på blott 48 timmar. Lägg där till att vi under ynka tre dagars tid såg rekordinflöden in i fysiskt uppbackade silver-ETF:er på motsvarande 115 miljoner troy ounces (över hälften av vad som ska finnas tillgängligt för investeringar under ett helt år). Silver handlas just nu kring åtta-årshögsta och investerarintresset är på rekordnivåer."
Till följd av detta är förvaltarna fortsatt positiva till prisutvecklingen på silver.
"Priset på silver fortsätter därmed att drivas vidare uppåt av både en ökad efterfrågan från industrin och investeringar i den fysiska tillgången. Den globala silverefterfrågan förväntas under 2021 också att nå ett nytt åtta-årshögsta på omkring 1 025 miljarder troy ounces. Detta gör oss ännu mer trygga i vår fortsatta tro i att silverpriset laddar för en ordentlig kraftsansamling på uppåtsidan."
De fyra största innehaven i portföljen var Pan American Silver, First Majestic Silver, Hecla Mining och Fortuna Silver Mines alla med portföljvikter på 8 procent.
AuAg Silver Bullet A, % | februari, 2021 |
Fond MM, förändring i procent | -0,85 |
Fond i år, förändring i procent | -3,16 |