Två börsgiganter i samma bok – Marcus Hernhag och Arne “Kavastu” Talving. De har en sak gemensamt: de började med två tomma händer men med en stark vilja att förändra sin ekonomi. I dag har de byggt upp rejäla förmögenheter på aktiemarknaden - eller ett liv i frihet om du så vill.
Arne ”Kavastu” Talving är välkänd för Börsvärldens läsare, som regelbunden krönikör samt föreläsare på utbildningskurserna som gjort storslagen succé över landet - Kavastus Trender (här läser du mer om höstens event). Kavastus bloggande och twittrande följs dessutom av 30.000 personer och är därmed den kanske mest populära inom börs och investeringar.
Marcus Hernhag är kanske inte fullt lika känd i denna kanal men är ett välkänt namn i sammanhang kring börs och investeringar. Han skriver frekvent för Privata Affärers läsare och har dessutom redan hunnit ge ut tre bästsäljande aktieböcker. Marcus är ett stort namn på Twitter med över 11.000 följare och han driver också sin egen blogg.
Boken “Den enkla vägen - Bli rik och fri med aktier” har gjort succédebut, berätta!
Kavastu: Den har sålt långt över förväntan. Första batchen på 6.000 böcker är nästan slut, och det på fyra veckor. Tack till alla ni som köpt boken, hoppas den blir en bidrar till färre misstag på börsen och att den även inspirerar till bättre aktieavkastning i framtiden. Hoppas även att de som ligger i sparfasen av sitt liv får en ordentlig “boost” till att spara sig rik på ett sätt som man inte märker speciellt mycket av i vardagen.
"Första batchen på 6.000 böcker är nästan slut, och det på fyra veckor."
Marcus: Det hoppas jag också. Detta är den mest framgångsrika boklanseringen för mig hittills. Mycket trevligt och hedrande.
I boken berättar ni om era respektive resor från noll kronor till ekonomisk frihet. Det vore intressant att på en beteendevetenskaplig nivå förstå den inre drivkraft som sannolikt har varit starkt bidragande till era framgångar. Många människor ger bara upp och ser det som en omöjlighet. Berätta om hur er drivkraft föddes och varför just ni “gav er fan på” att bli experter inom just detta område
"Känslan av frihet och trygghet som ett stort sparkapital ger är viktigare än att eventuellt konsumera för pengarna en dag."
Kavastu: Mitt sätt att vara, att inte ta något för givet. Att lägga sannolikheterna på rätt sida hela tiden. Från början var det inte meningen att jag skulle bli ekonomiskt fri, det bara blev så.
Marcus: Jag har alltid gillat att spara ända sen jag brukade lägga veckopengen på hög som liten. Min största drivkraft är att ha finansiella muskler nog att våga gå min egen väg, ha mina egna arbetstider och arbeta med endast det jag brinner för och tycker är roligt. Känslan av frihet och trygghet som ett stort sparkapital ger är viktigare än att eventuellt konsumera för pengarna en dag.
Mycket av det som skrivs i boken kommer ju ner till sunt förnuft, att välja bort onödiga utgifter och komma igång med ett aktivt sparande, gärna så tidigt som möjligt. Om vi börjar med kostnadssidan, vilka uppoffringar har för er varit de mest betydande i syfte att ackumulera ett första sparkapital?
Kavastu: Minns inga uppoffringar eftersom jag egentligen inte känt av att jag sparat. Däremot kommer jag ihåg dåliga aktieinvesteringar jag gjort i unga dagar.
"Dessutom innebär smart konsumtion inte att vara snål, utan det går att få överskott och ändå ha det rätt bra."
Marcus: Jag kommer heller inte på några frivilliga uppoffringar. Jag var periodvis ensam och dålig på att konsumera som ung så jag fick pengar över. Dessutom innebär smart konsumtion inte att vara snål, utan det går att få överskott och ändå ha det rätt bra.
Med ett sparande och ett kapital som grund blir avkastning och ränta-på-ränta nästa steg. Kortfattat, vilka är era bästa råd till att generera riskjusterad avkastning över tid? Detta för en “normal” person (låt oss säga heltidsarbetande och med ett måttligt intresse för börs och investeringar).
Kavastu: Satsa på stabila tillväxtbolag som ger aktieutdelning. Se till att det finns en del investmentbolag i aktieportföljen.
Marcus: Att hitta en lämplig aktiestrategi och lära sig använda den på ett så bra sätt som möjligt. Oavsett vilken eller vilka strategier du väljer vill vi få avkastning som är god utifrån den tid och energi vi lägger ned.
Vilka är de största misstagen och “avkastningsdödarna” som småsparare gör?
"Många privatplacerare tittar för mycket på korta svängningar i aktiekursen och för lite på bolagens utveckling."
Marcus: Att inte ha en bra strategi som ramverk och att stressa upp sig och börja agera kortsiktigt utifrån marknadsbrus. Många privatplacerare tittar för mycket på korta svängningar i aktiekursen och för lite på bolagens utveckling. Bry dig inte om permabjörnar, alltså personer som år ut och år in säger att kraschen är nära. Ha en handlingsplan för nedgångar och sämre tider och ta inte för höga risker, men lyssna inte på de som alltid ropar att vargen kommer. Sen finns det en lång rad andra misstag.
Kavastu: Ja, så många att denna korta intervju skulle bli lång. Det finns mängder. Ett kapitel i boken handlar just om avkastningsdödarrna. Läs det kapitlet två gånger.
Vikten att komma igång och ha “tiden på sin sida” kan sannolikt inte betonas nog. På en mer strukturell nivå, tycker ni att samhället (även skolan) är tillräckligt duktiga på att informera om grunderna i privatekonomi och sparande, investeringar och pension? Har ni några förslag till förbättringar?
Marcus: Ja, alla förändringar borde vara till det bättre. Alla har en privatekonomi, men ingen får lära sig något om den i skolan.
[widget_subscribe]
Kavastu: Fanns ingen utbildning när jag gick i skolan och vad jag förstår så är det likadant idag. Kanske man skulle försöka att få in boken BLI FRI OCH RIK PÅ AKTIER i skolsystemet.
Givet den enorma initiala efterfrågan för boken, kommer vi i framtiden att få se en uppföljare?
Kavastu: Det är ett jättejobb att skriva en bok, kunskapen måste finnas där, inspirationen, tiden, de kreativa tankarna och en hel del ingredienser. Som svar på din fråga, inget är omöjligt, men samtidigt gillar jag att göra det oväntade.
Marcus: Det är inte lätt att få ihop allt, men att skriva böcker är både roligt och givande så jag hoppas det blir fler böcker.
Ett stort tack för er medverkan!
Boken finns att beställa via Sterners Förlag.
Intresseanmälan till höstens utbildningsevent - Kavastus Trender 4.0
Ta chansen att föranmäla intresse till höstens utbildningskurser med Kavastu, vilket säkerställer att du erhåller information och skarp eventanmälan före allmänheten.
Vi vill understryka att trycket tenderar att vara högt inför dessa event, där flera eventdatum i fjol bokades fulla på kort tid. En intresseanmälan förbättrar därmed dina odds avsevärt att få en plats till något av årets kurstillfällen.
Förtydligande: Börsvärlden och Arne “Kavastu” Talving har ett pågående samarbete kring utbildningskonceptet “Kavastus Trender”. Ovanstående intervju är dock inte att betrakta som ett sponsrat inlägg/annons.