"Det kommer att ta lång tid för företagen att förstå den fulla vidden av dessa åtgärder och vi går nu in i period där försörjningskedjorna kommer att påverkas och försvåra för företagen att verka. Vi har redan sett en rad stora nordiska exportföretag stänga sina ryska verksamheter eller på andra sätt slutat att handla med ryska motparter", skriver förvaltarna.
Vidare skriver förvaltarna att rapporterna för det fjärde kvartalet uppges ha visat på god försäljningstillväxt, rekordstora orderstockar och att bolagen utryckt sig hoppfullt om det kommande året. Negativt var däremot att vinstmarginalerna inte fortsatte att förbättras. Detta eftersom det gångna året bland annat präglats av kraftigt ökade råvarupriser och transportkostnader.
Angående inflationen uppges förväntningarna vara att den amerikanska centralbanken ska börja höja styrräntan i mars men att det återstår att se om kriget i Ukraina får Fed att ändra sig eller kanske minskar något på höjningstakten.
Fonden investerade inte i några nya obligationer under perioden. Efter periodens utgång valde man att sälja sitt innehav i Oriflame som har en del av sin försäljning i Ryssland.
"Till följd av att kurserna gått ned under perioden så har förräntningstakten ökat och är i dagsläget cirka 6,6 procent före avgift, givet ett oförändrat ränteläge", avslutar förvaltarna.
Kredit- och räntedurationen uppgick till 2,9 respektive 0,7 år.
Ocean Yield, Intrum och Aktia Bank var vid månadens slut fondens största innehav.
Gällande fondens geografiska exponering var Sverige, Norge och Danmark största regioner med exponeringar om 34,9, 31,5 respektive 11,3 procent.
Lannebo High Yield Allocation, % | februari, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -1,7 |
Fond i år, förändring i procent | -1,5 |