Bildkälla: Stockfoto

Lannebo High Yield ökade 0,6 procent i september - fortsatt positiv trend för fonden

Fonden Lannebo High Yield steg 0,6 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,9 procent och är därmed bättre än index som har ökat 6,4 procent. Under det gångna helåret steg fonden 9,4 procent, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 7,8 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Katarina Carlsson och Karin Haraldsson.

Inflationen ligger fortfarande högt över centralbankernas mål även om den sjunkit från toppen. Under månaden höjde både ECB och Riksbanken styrräntan med 25 punkter vardera.

“Vår svenska styrränta ligger nu på 4 procent och Riksbanken utesluter inte ytterligare höjning i november. Den amerikanska centralbanken som inledde höjningscykeln före oss lämnade den amerikanska styrräntan oförändrad i spannet 5,25-5,5 procent vid sitt möte”, skriver förvaltarna.

Månadens positiva avkastning beror främst på den höga förräntningstakten. Vidare skriver förvaltarna att primärmarknaden fortsatt är aktiv och att fonden deltagit i flera nyemissioner. Fonden har deltagit i emissioner från både Ocean Yield och det svenska fastighetsbolaget NP3.

“NP3 äger och förvaltar fastigheter i Norrland, ett område som uppvisar stark tillväxt just nu. Bolaget äger fastigheter för drygt 20 miljarder kronor. NP3 emitterade en obligation med 3,25 års löptid och kupongränta på Stibor 3mån +5,25 procent.”

De största köpen utgjordes av köp i Bulk Infrastructure, DNB och NP3 medan de största försäljningarna gjordes i Georg Jensen och Magnolia. Fonden har avyttrat innehavet i Magnolia.

Fonden har som strategi att hålla en låg ränteduration för att skydda fonden mot stigande räntor. Både kreditdurationen och räntedurationen var i princip oförändrade under månaden. Räntedurationen ligger på 0,6 år och kreditdurationen på 2,7 år.

De tre största innehaven i fonden vid månadsskiftet var DNB Bank, Balder och European Energy, vars andelar uppgick till 5,5, 3,7 respektive 3,3 procent av portföljen. Fondens tio största innehav motsvarade 32,1 procent av den totala portföljen vid månadsskiftet.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot Sverige med 46,5 procent av allokerat kapital. Därefter kom Norge och Finland med exponeringarna 23,6 respektive 8,4 procent.

Största sektorer var industrivaror och -tjänster, fastighet samt finans med vikterna 26,8, 21,0 respektive 16,6 procent.

Lannebo High Yield, %september, 2023
Fond MM, förändring i procent0,6
Index MM, förändring i procent0,2
Fond i år, förändring i procent7,9
Index i år, förändring i procent6,4
Fond helår, förändring i procent9,4
Index helår, förändring i procent7,8
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER