Vidare skriver förvaltarna att utmaningar och möjligheter varierar för olika industrier och olika segment i värdekedjan. Företag med långa kontrakt som exempelvis Elekta och Getinge uppges släpa efter med prisjusteringar och undermålig produktionseffektivitet. Detta till skillnad från Volvo och Volvo Cars som på bredare front kunnat arbeta med produktmixen, höja priserna och pressa underleverantörer.
Fondens innehav i Millicom och SSAB utvecklades bättre än marknaden som helhet med uppgångar om 35 respektive 31 procent i januari.
Millicom bekräftade efter rykten i media att bolaget för samtal med Apollo Global Management och Claure Group om ett eventuellt uppköp.
Tvärtom utvecklades Ericsson och Tele2 svagare än marknaden som helhet.
"Ericsson rapporterade ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet som var under förväntan. Avvikelsen var störst inom affärsområdet Networks som trots engångsintäkter för patent- och licensintäkter redovisade en bruttomarginal som minskade med 1,8 procentenheter till 44,6 procent", skriver förvaltarna.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Swedbank, Handelsbanken och Ericsson med portföljvikter om 8,5, 7,8 respektive 7,8 procent.
Finans var den största sektorn i fondens portfölj med en exponering om 28,9 procent följt av informationsteknologi samt kommunikationstjänster med exponeringar om 16,3 respektive 14,0 procent.
Köp under perioden gjordes i SEB, Essity och Ericsson. Försäljningar gjordes i SSAB, Alfa Laval och Trelleborg.
Lannebo Sverige Plus, % | januari, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 9,2 |
Index MM, förändring i procent | 7,9 |