"Utifrån de tullar som Donald Trump presenterade i förra veckan är nedgången motiverad. Tullarna var klart högre än de flesta befarat och kommer leda till stora nedrevideringar i tillväxt- och vinstförväntningarna. Vid årsskiftet förväntades över 10 procents vinsttillväxt på börsen. Nu börjar ett scenario med negativ vinstutveckling ligga närmare till hands och då framstår senaste veckans nedgångar som rimliga".
Vart det tar vägen härifrån beror enligt Hedberg på utvecklingen i handelskriget.
"Finns det hopp om förhandlingar kan situationen förbättras snabbt. Blir de kommunicerade tullnivåerna i stället verklighet under en längre period finns det ytterligare fallhöjd i marknaden. Kursfallet ska också ses i ljuset av att vi kommer från ett läge där marknaden initialt trodde tullarna var ett förhandlingsutspel som aldrig skulle bli verklighet. Investerarnas fokus låg snarare på återhämtningen i ekonomin samtidigt som riskaptiten var god. Det utgångsläget är en förklaring till den stora och snabba reaktionen när det blev klart att scenariot förändrats radikalt."
Hedberg pekar på att verkstadssektorn är den tydligaste förloraren på tullarna eftersom det är där man hittar globalt exporterande bolag och att det är en mycket konjunkturkänslig sektor.
Även råvarubolag påverkas av tullarna och den försämrade konjunkturbilden. Dessutom utgör den svagare dollarn en tydlig motvind.
"Bland de bolag som inte direkt berörs av tullar hittar vi bank- och fastighetsbolag. Även i småbolagssegmentet finns många bolag som är mer inhemska i sin verksamhet eller endast exporterar till Europa och drabbas därför inte direkt av USA:s tullar", säger Hedberg.