Carnegie Fastighetsfond Norden minskade 8,28 procent i mars - stigande långräntor påverkade fastighetsbolagen
Bildkälla: Stockfoto

Carnegie Fastighetsfond Norden minskade 8,28 procent i mars - stigande långräntor påverkade fastighetsbolagen

Fonden Carnegie Fastighetsfond Norden minskade 8,28 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden minskat 9,70 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltaren Jonas Andersson.

"Inledningen av månaden präglades av brant stigande långräntor i hela Europa. Den främsta anledningen var att Europa snabbt måste bygga upp sin försvarskapacitet och att detta till stora delar kommer att finansieras med ökad skuld", inleder förvaltaren.

Detta beskrivs ha smittat av sig på svenska långräntor, vilket fick fastighetsbolagen på fall. Mot slutet av månaden förklaras räntorna ha fallit tillbaka något, varför fastigheter höll tillbaka bättre än börsen som helhet. Enligt förvaltaren borde lokala fastigheter klara sig bättre än exportberoende bolag i den här situationen.

Vidare frågar sig Andersson hur allvarligt högre räntor är för fastighetsbolagen rent operativt.

"Ett räntetäckningskrav på minst 1,5 gånger är vanligt bland bankerna. Den genomsnittliga lånekostnaden för sektorn måste då stiga till 6 procent innan det blir ett problem, dvs en styrränta på drygt 4,5 procent."

Den nivån förklaras vi ännu befinna oss långt ifrån. Dessutom har marginalerna mot Stibor minskat, vilket neutraliserat effekten av högre marknadsräntor. Samtidigt har bolagen stärkt sina finanser genom fastighetsförsäljningar, nyemissioner och inställda utdelningar.

Man vänder blicken mot bolagsnyheter, och konstaterar att det har varit en händelserik månad. Man tar upp Castellum, som har börjat köpa mer aktier i Entra.

"Ett smart drag av Castellum, givet att Entra handlas med rabatt mot substans och Castellum sannolikt får bokföra aktierna till substans i Entra. Det norska bolaget har stigit kraftigt på nyheten och vi har då passat på att sälja stora delar av vårt innehav", kommenterar Andersson.

Avslutningsvis ser förvaltaren positivt på Balders beslut att dela ut sitt innehav i Norion till aktieägarna, eftersom man aldrig förstått varför Balder skulle äga Norion.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Castellum, Balder och Sagax med vikter om 9,4, 7,8 respektive 7,5 procent.

Carnegie Fastighetsfond Norden, %mars, 2025
Fond MM, förändring i procent-8,28
Fond i år, förändring i procent-9,70
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER