Odin Fastighet minskade 10,14 procent i mars - tydligt risk-off sentiment på marknaden
Bildkälla: Stockfoto

Odin Fastighet minskade 10,14 procent i mars - tydligt risk-off sentiment på marknaden

Fonden Odin Fastighet C minskade 10,14 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 8,47 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 11,20 procent och är därmed sämre än index som har minskat 8,90 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Nils Hast.

Inledningsvis skriver förvaltaren att fastighetssektorn upplevde ett markant fall under månaden. Den globala aktiemarknaden präglas av ökande osäkerhet till följd av Trumps handelspolitik.

Den medföljande rädslan för lågkonjunktur, i kombination destabilisering av global handelspolitik och värdekedjor, förklaras skapa ett tydligt "risk off"-sentiment på marknaden. Enligt förvaltaren är osäkerhet den största fienden till kapitalallokering.

"Under perioder av ökad osäkerhet sätter marknaden en premie på företag med hög visibilitet på topplinjen och stabila, återkommande intäktsströmmar. Kommersiella fastigheter har unika egenskaper i detta avseende, eftersom sektorn stöds av långa hyreskontrakt som justeras med inflationen över tid."

Dessa underliggande egenskaper beskrivs leda till stabilitet. Samtidigt är det ofta svårt för hyresgäster att bryta kontrakten, där konkurs i många fall är den enda verkliga möjligheten till uppsägning.

Vidare konstaterar man att transaktionsvolymen på direktmarknaden för kommersiella fastigheter ökade med 21 procent under årets första månader, jämfört med ett år tidigare. Även om detta är en positiv utveckling, ställer sig förvaltaren frågan varför inte fler investerare letar sig till börsnoterade fastigheter för exponering mot kommersiella fastigheter eftersom det anses vara den billigaste ingången till sektorn.

Avslutningsvis anses en brett diversifierad fastighetsportfölj ge en minskad risk kopplad till enskilda hyresgäster och geografi. Detta till lägre finansieringskostnader och högre tillväxtpotential. Substansrabatten i fastighetssektorn förklaras vara den största sedan 2008. Förvaltaren ser dock viss risk att underliggande fastighetsvärden fortsatt kan pressas, vilket kan bromsa en värderingsåtergång.

"Vi anser dock att nedskrivningscykeln har nått botten, och att vi kan se uppjusteringar från dagens nivåer. Lite tyder på att yielderna på direktmarknaden ska stiga ytterligare – snarare ser vi tecken på att de faller."

De starkaste bidragen under februari kom från Entra, Nivika samt K2A, medan negativa bidrag kom från Balder, Emilshus och Nyfosa.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Sagax. Balder och Nyfosa, med portföljvikter om 8,42, 8,21 respektive 6,37 procent.

Odin Fastighet C, %mars, 2025
Fond MM, förändring i procent-10,14
Index MM, förändring i procent-8,47
Fond i år, förändring i procent-11,20
Index i år, förändring i procent-8,90
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER