AMF Företagsobligationsfond – aktiv kreditmarknad trots ökad volatilitet i marknaden
Bildkälla: Stockfoto

AMF Företagsobligationsfond – aktiv kreditmarknad trots ökad volatilitet i marknaden

Avkastningen i AMF Företagsobligationsfond uppgick till 0,9 procent under årets första kvartal, i likhet med fondens jämförelseindex.

Marknadsräntorna steg under perioden i alla löptider och volatiliteten på räntemarknaden var stor. Trots det var fondens avkastning positiv tack vare stabilt låga kreditspreadar.

”Vi gick in i året med en försiktig optimism om en återhämtning – en vy som bolagen såg ut att dela i sina Q4-rapporter. Aktiviteten på kreditmarknaden var väldigt hög och många bolag passade på att säkra ny finansiering till förmånliga kreditspreadar. Vi har dock förhållit oss avvaktande till nyinvesteringar under perioden”, säger Johan Moeschlin.

Ränteuppgången drevs främst av en stor politisk osäkerhet, inte minst kopplat till utvecklingen i USA och Trump-administrationens handelspolitik med aviserade tullar mot omvärlden. När Europa inte längre kan ta USA:s stöd för givet har pressen ökat på försvarssatsningar.

”I Tyskland aviserade den tillträdande förbundskanslern stora satsningar på försvar och infrastruktur, vilka kommer att medföra ett ökat upplåningsbehov. Beskedet fick räntorna att stiga och svenska räntor drogs med i uppgången”, säger fondens förvaltare Johan Moeschlin.

I Sverige inleddes året med stigande inflationssiffror, dels som en korgeffekt men även till följd av verkliga prisökningar på framför allt livsmedel. Ökningen var oväntat stor och fick de korta räntorna att stiga. Inflationstakten bromsade dock in i mars.

Riksbanken sänkte styrräntan med 0,25 procentenheter i januari och bankens prognos är att styrräntan förblir oförändrad året ut. Den amerikanska centralbanken lämnade styrräntan oförändrad, medan ECB sänkte styrräntan vid två tillfällen med 0,25 procentenheter vardera.

Svensk ekonomi visade vissa tecken på återhämtning och tillväxten var något högre än väntat under kvartalet. Arbetsmarknaden var dock fortsatt svag och konsumtionen har inte riktigt tagit fart. Den svenska kronan stärktes betydligt under perioden, vilket är ovanligt i tider av global osäkerhet.

Framtidsutsikterna präglas av osäkerheten kring effekterna av tullar på såväl konjunkturen som inflationen och det finns många faktorer att ta hänsyn till.

”I den osäkra miljön känner vi oss trygga med att våra innehav är koncentrerade till stabila bolag som vi tror på långsiktigt och som endast påverkas i mindre utsträckning av den typ av händelser vi ser nu. Tyngdpunkten ligger på banker och fastighetsbolag och inslaget av exporterande bolag i fonden är begränsat,” avslutar Johan Moeschlin.

Fonden investerar i stabila företag med hög kreditvärdighet och har en fortsatt positiv inställning till fastighetsobligationer. Durationen i förhållande till jämförelseindex uppges vara kort.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER