Fortnox uppgång kan förklaras av ett uppköpserbjudande från bolagets största ägare Olof Hallrup, tillsammans med EQT, med ungefär 40 procent premium mot stängningskursen dagen innan.
"Även om det tar emot att säga adjö till Fortnox, som är själva sinnebilden för en Champion med en dominerade position på en nischmarknad, stark prissättningsförmåga, hög kundtillväxt, skalbar kostnadsbas, hög kassakonvertering, stark balansräkning etcetera, så är det tacksamt att frigöra en del kassa i dessa turbulenta tider som kan användas för att investera i andra innehav som i vårt tycke handlas till attraktiva värderingar", skriver förvaltarna.
Gällande marknadsutvecklingen beskrivs den ha påverkats av geopolitik och tullar. Samtidigt kan en ny spelplan komma att gynna vissa bolag.
"Det finns en spirande optimism om ökad industri- och byggaktivitet i Europa. Stora fiskala satsningar med fokus på generell upprustning kommer ge stöd under många år framöver. Och vissa bolag vittnar redan om ökade affärsförfrågningar även om vi kanske får vänta ett par kvartal innan vi ser konkreta orders."
Samtidigt skjuts investeringar på framtiden just nu, även om aktiviteten tros återupptas när läget har klarnat igen.
Fonden behåller sin relativa undervikt mot USA och beskrivs investera i rimligt värderade bolag som drivs av sekulära trender i Europa. Portföljaktiviteten har varit högre än vanligt, med motiveringen att många aktier handlas ner i turbulensen utan hänsyn till den underliggande utvecklingen i bolagen.
Under månaden köpte fonden Porr Group, Revo Insurance, Swedencare, Truecaller och Tutor Perini, medan man sålde Eurogroup Laminations, Text, VBG Group och Vitec.
"Vi sålde Vitec för att göra plats för Truecaller, som växer snabbare organiskt än vad Vitec gör inklusive förvärv, har betydligt högre lönsamhet (ROCE) och värderas lägre."
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Flatexdegiro, Heijmans, och REV Group, med portföljvikter om 4,4, 4,2 respektive 3,9 procent.
Fonden hade störst exponering mot USA, Sverige och England med vikter om 43,3, 16,2 respektive 6,6 procent. Industriservice, detalj- och partihandel samt industriprodukter var samtidigt de största sektorerna.
BMC Global Small Cap Select, % | mars, 2025 |
Fond MM, förändring i procent | -7,87 |
Index MM, förändring i procent | -9,42 |