Förvaltarna lyfter att det ökade intresset för europeiska aktier till stor del drivits av Tysklands planer på att investera upp till 1000 miljarder euro i infrastruktur och försvar. Detta står i kontrast till USA, där Trumps tullpolitik och planerade nedskärningar skapar osäkerhet men också kortsiktiga investeringsimpulser.
Förvaltarna påminner om att tullar riskerar att försvaga den långsiktiga konkurrenskraften hos amerikanska företag, men att de på kort sikt skyndar på omställningen till lokal produktion. Uppsägningar inom offentlig sektor väntas frigöra resurser till detta, samtidigt som en möjlig förlängning av skattesänkningarna från 2017 nämns som ytterligare stimulans.
Den direkta effekten av tullarna på fondens innehav uppges vara begränsad. Flera bolag som Sika, Assa Abloy och Builders FirstSource har lokal tillverkning i USA, vilket isolerar dem från importkostnader. Ulta Beauty, som säljer kosmetika, påverkas i liknande utsträckning som sina konkurrenter.
“En annan viktig faktor är att våra portföljbolag i huvudsak är globala företag med intäkter och kostnader över hela världen. Var bolagets huvudkontor ligger och vilken börs aktien är noterad på är mindre viktigt. Genom att ha en global närvaro är de väl rustade för att anpassa sig till tullhinder”, skriver förvaltarna.
Försäkringsbolaget Prudential lyfts fram som fondens bästa bidragsgivare hittills i år. Förvaltarna beskriver hur bolaget, under sin nya VD Anil Wadhwani, genomgått ett omfattande omställningsarbete sedan 2023.
Covid-pandemin slog hårt mot bolagets försäljning i Asien, särskilt på grund av nedstängningar i Hongkong, som är bolagets viktigaste försäljningsnav.
Förvaltarna uppger att Prudential lyckats stabilisera verksamheten genom att fokusera på sjukförsäkring, effektivisera säljkåren, sänka kostnader och höja premier på befintliga försäkringar. Bolaget har även minskat beroendet av kapitalintensiva produkter.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Fiserv och Visa med vikter om 8,6, 6,4 respektive 6,2 procent. Fonden hade störst geografisk exponering mot USA med 74 procent, följt av Sverige och Spanien med exponeringar om 8 respektive 7 procent.
Fonden hade vid månadsskiftet störst sektorexponering mot informationsteknik, finans & fastighet och hälsovård, med vikter om 28, 18 respektive 16 procent.
Pareto Global B, % | mars, 2025 |
Fond MM, förändring i procent | -9,9 |
Index MM, förändring i procent | -10,6 |
Fond i år, förändring i procent | -9,4 |
Index i år, förändring i procent | -10,7 |