Förvaltarna framhåller att räntemarknaden fortsatt utvecklats olika på var sida Atlanten. I USA låg den tioåriga statsräntan still kring 4,20 procent, efter ett kraftigt fall från toppnivåer tidigare i år, vilket speglar ett sentimentsskifte.
I Sverige däremot steg långräntorna under större delen av mars, drivet av inflationsimpulser från bland annat tullhot och ökade försvarsutgifter. Den svenska tioårsräntan nådde 2,70 procent, en nivå vi inte sett sedan 2011, med undantag för en period 2023.
Mot slutet av månaden föll dock de svenska räntorna tillbaka något, i takt med att recessionstankar åter tog fart. Tioårsräntan avslutade mars på cirka 2,60 procent.
Fonden lyfter att nya svenska inflationssiffror i april kom in under både marknadens och Riksbankens prognoser. Det kan enligt förvaltarna dämpa det nyvaknade talet om ytterligare räntehöjningar, något som vore positivt för svensk konjunktur.
Förvaltarna konstaterar att det oroliga klimatet även spred sig till kreditmarknaden under månaden, med stigande kreditspreadar som följd. Rörelsen ses i nuläget dock mer som en normalisering än uttryck för kreditoro.
Fonden har fortsatt investera de inflöden som kommit in under perioden. Bland annat har nya obligationer köpts i Ziklo Bank, Sveaskog och Tempcon.
Fondens snittyield uppgick vid månadsskiftet till 4,1 procent, samtidigt som räntedurationen låg på 0,9 år. Det genomsnittliga kreditbetyget var BBB-.
Sensor Räntefond, % | mars, 2025 |
Fond MM, förändring i procent | -0,1 |
Index MM, förändring i procent | -0,2 |